Privacy Policy – MyKad Smart Shopper
asdfasdfasdfasdf

Privacy Policy

PERSONAL DATA PROTECTION NOTICE

I Synergy International (M) Sdn Bhd (which may include in the future any of its subsidiaries, associate companies and jointly controlled entities) (“ISI”) which owns and manages performance marketing programs, amongst others the Affiliate Junction Program, recognize the importance of privacy and the sensitivity of data. In line with the Personal Data Protection Act 2010 (the “Act”), this notice (“Notice”) is to inform you how we collect and process your personal data.

By providing us personal data, by accessing and/or using our website, by interacting with us or by your continuing to being an Agency or Affiliate under the Affiliate Junction Program, you consent to us collecting and processing personal data provided to us in the manner contemplated in this Notice.

This Notice may be amended and revised from time to time. We advise you to check our website from time to time for any amendments or updates to this Notice. By you continuing to be an Agency or Affiliate under the Affiliate Junction Program, communicating with us, accessing and/or using our website, it would confirm your acceptance to the amendments or updates to this Notice.

Types of Personal Data

Personal Data means any information in our possession or control that relates directly or indirectly to you (or any other individual) to the extent that you (or that other individual) are identified or identifiable from that information. Personal Data shall include any sensitive personal data and expression of opinion as defined below.

Sensitive personal data means any personal data consisting of information as to the physical or mental health or condition of a data subject, his political opinion, his religious beliefs or other beliefs of a similar nature, the commission or alleged commission by him of any offence or any other personal data as the Minister may determine by order published in the Gazette;

Expression of opinion includes an assertion of fact which is unverifiable or in all circumstances of the case is not practicable to verify.

Collection of Personal Data

The Personal Data which we collect and process (now and in the future from time to time) may include (depending on your commercial relationship with us) but not limited to your name, identification card number (NRIC No.), birth certificate number, passport number, nationality, age, address, telephone no, fax number, bank details, race, gender, date of birth, date of delivery, marital status, resident status, education background, financial background, personal interests, email address, your occupation, your designation in your company, your company details, the industry in which you work in, any information about you which you have provided to ISI in registration forms, application forms, and other similar forms and/or any information about you that has been or may be collected, stored, used and processed by ISI from time to time which may or may not include sensitive personal data such as data related to health, religion or similar belief, or other similar beliefs as well as expression of opinions.

The provision of your Personal Data is voluntary. However if you do not provide ISI your Personal Data, ISI will not be able to process your Personal Data for the purposes and additional purposes outlined below.

Certain data requested by us are mandatory which you must provide us and agree to the processing of such mandatory data by us, failing which we will not be able continue engaging you to be an Affiliate or Agency under the Affiliate Junction Program.

Sources from which your Personal Data may be obtained

In addition to the Personal Data you have provided to ISI, ISI may collect your Personal Data from a variety of sources such as:
• Application forms, feedbacks forms, registration forms or other similar forms;
• When you interact and communicate with ISI through our contact details;
• Cookies used on the websites.

Purposes of Processing

ISI may use and process your Personal Data for business and activities of ISI which may include, without limitation the following (“the Purposes”):-
• to perform ISI’s obligations in respect of any agreement entered into with you
• to process your application
• to publish in ISI’s advertisements, promotional material and communication channel including at our social media sites
• to provide you with information and training relating to our products and services
• other purposes, directly or indirectly relating to any of the above and ISI’s activities

Generally, to also:
• respond to questions, comments and feedback from you;
• communicate with you for any of the purposes listed in this Notice;
• For internal administrative purposes, such as auditing, data analysis, database records; and
• For ISI to comply with its obligations under law;

And you agree and consent to ISI using and processing your Personal Data for the Purposes and in the manner as identified in this Notice.

Marketing and Promotional Purposes

ISI may also collect and process your Personal Data for other purposes such as (“Additional Purposes”):-
• to send you alerts, newsletters, updates, mailers, promotional materials, special privileges, festive greetings from ISI, its partners, sponsors or advertisers
• to notify you and invite you to events or activities organised by ISI, its partners, sponsors or advertisers
• to process your registration to participate in or attend an event or activity and to communicate with you regarding your attendance at the event or activity
• to share your Personal Data with its merchants, partners, advertisers, event companies or sponsors who may communicate with you to market their products, services, events or promotions

By way of post, telephone call, short message service (SMS), applications, by hand and/or by email.

If you do not consent to ISI processing your Personal Data for the Additional Purposes, please notify ISI using the contact details stated below.

Transfer of Personal Data

Your Personal Data may be transferred to be processed in a jurisdiction other than Malaysia, to companies under ISI which are located outside of Malaysia and/or where ISI servers are located outside of Malaysia. You understand and consent to the transfer of your Personal Data out of Malaysia as described herein.

Disclosure of Third Parties

Your Personal Data may be transferred or disclosed to third parties for the Purposes and Additional Purposes. Further, ISI may engage other companies, service providers or individuals to perform functions on its behalf, and consequently may provide access or disclosure to your Personal Data to such service providers or third parties. The third parties referred to in this section include (without limitation):-
• Service providers, including, information technology (IT) service providers for infrastructure, software and development work;
• Web server hoster and manager, content management companies;
• Professional advisors and external auditors, legal advisors, financial advisors and consultants;

Your Personal Data may also be disclosed in the day to day activity of the business operations as well as in connection with corporate transactions, such as a sale of a subsidiary or a division, merger, consolidation, or asset sale, or in the unlikely event of winding-up.

Access & Correction

Subject to any exceptions under applicable laws, you may request for access to and/or request correction of your Personal Data and/or to limit the processing of your Personal Data in the manner contemplated in this Notice and/or make any inquiries regarding your Personal Data by contacting:-

+60322421333 or email to privacy@aj.my

Operating Hours:
Monday to Friday 10.00am – 7.00pm
Last Saturday 10.00am – 1.30pm

ISI reserves the right to impose a fee for access of your Personal Data in the amounts as permitted under law.
In respect of your right to request to access and/or request to correct your Personal Data, ISI has the right to refuse such requests for the reasons permitted under law, such as where the expense of providing access to you is disproportionate to the risks to your or another person’s privacy.

If you do not wish for your Personal Data to be collected via cookies on our website, you may deactivate cookies by adjusting your internet browser settings to disable, block or deactivate cookies, by deleting your browsing history and clearing the cache from your internet browser.

Links to Third-Party Websites

Our website may contain links to third parties’ websites. Please note that ISI is not responsible for the collection, use and/or disclosure of Personal Data by such third parties. If you provide Personal Data directly to such sites, the privacy policy and terms of service on those sites are applicable and ISI is not responsible for the processing practices or privacy policies of such sites.

Personal Information from other Individuals

Where you have provided Personal Data relating to other individuals, you represent and warrant that you are authorised to provide their Personal Data to ISI and you have obtained their consent for their Personal Data be processed and used in the manner as set forth in this Notice.

Obligation to Provide Personal Data
We acknowledge that you have the right to decide the Personal Data you wish to provide to us. However, please note that if you do not provide your Personal Data or limit the way such data is to be processed, it may hinder our to fulfil the Purposes and Additional Purposes as set out in this Notice.

We trust that you consent to the terms above with respect to our processing of your personal data. If you do not contact us within fourteen (14) days of this Notice, we will deem that you have opted in. Please contact our Personal Data Protection team if you wish to opt out. In any event, you can reach our team should you wish to clarify such terms contained in our Notice, updated privacy policy and future amendments relating to this Notice.

This policy is available in both English and Malay language. In the event of discrepancies or inconsistencies between the English and Bahasa Malaysia version, the English language version shall prevail.

===

DASAR PRIVASI

DATA PERIBADI NOTIS PERLINDUNGAN

I Synergy International (M) Sdn Bhd (termasuk apa-apa anak syarikat dalam masa hadapan, syarikat-syarikat berkaitan dan entiti dikawal bersama) (“ISI“) yang memiliki dan mengurus di antaranya Program Affiliate Junction menyedari kepentingan privasi dan sensitiviti data. Selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta”), notis ini (“Notis”) adalah untuk memaklumkan kepada anda bagaimana kami mengumpul dan memproses data peribadi anda.

Dengan membekalkan kami data peribadi anda, dengan mengakses dan /atau menggunakan laman web kami, dengan berinteraksi dengan kami atau dengan penyambungan anda sebagai [affiliate] atau Agensi di bawah Program Affiliate Junction, anda bersetuju membenarkan kami mengumpul dan memproses data peribadi anda dengan cara yang dinyatakan di dalam Notis ini.

Notis ini boleh dipinda dan diubahsuai dari masa ke semasa. Kami menasihatkan anda untuk memeriksa laman web kami dari masa ke semasa bagi sebarang pindaan atau pengemaskinian kepada Notis ini. Sekiranya anda meneruskan penglibatan anda di dalam Program Affiliate Junction sebagai [affiliate] atau Agensi, berkomunikasi dengan kami, mengakses dan/atau menggunakan laman web kami, ia akan mengesahkan persetujuan dan penerimaan anda kepada sebarang pindaan atau pengemaskinian kepada Notis ini.

Jenis-jenis Data Peribadi

Data peribadi adalah ditakrifkan di bawah Akta sebagai apa-apa maklumat berkenaan dengan transaksi komersial yang berhubungan secara langsung atau tidak langsung dengan seorang subjek data, yang dikenal pasti atau boleh dikenal pasti daripada maklumat itu atau daripada maklumat itu dan maklumat lain dalam milikan seorang pengguna data, termasuk apa-apa data peribadi sensitif dan penyataan pendapat tentang subjek data itu;

Data peribadi yang sensitif ertinya apa-apa data peribadi yang mengandungi maklumat tentang kesihatan atau keadaan fizikal atau mental seorang subjek data, pendapat politiknya, kepercayaan agamanya atau kepercayaan lain yang bersifat seumpamanya, pelakuan atau pengataan pelakuan apa-apa kesalahan olehnya atau apa-apa data peribadi lain yang ditentukan oleh Menteri melalui perintah yang disiarkan dalam Warta;

Penyataan pendapat termasuk suatu kenyataan fakta yang tidak dapat ditentusahkan atau dalam segala hal keadaan mengenai hal itu penentusahannya tidak dapat dilaksanakan .

Pengumpulan Data Peribadi

Data Peribadi yang dikumpul dan diproses (kini dan pada masa hadapan dari masa ke semasa) boleh termasuk (bergantung kepada hubungan komersial anda dengan kami) tetapi tidak terhad kepada nama, nombor kad pengenalan (NRIC No.), nombor sijil kelahiran, nombor pasport, kewarganegaraan, umur, alamat, nombor telefon, nombor faks, maklumat bank, bangsa, jantina, tarikh lahir, tarikh penyampaian bayi, status perkahwinan, status pemastautin, latar belakang pendidikan, latar belakang kewangan, benda yang dimininati secara peribadi, alamat e-mel, pekerjaan anda, jawatan anda dalam syarikat anda, butir-butir syarikat anda, industri di mana anda bekerja, apa-apa maklumat mengenai anda yang anda berikan kepada ISI dalam borang pendaftaran, borang permohonan, dan apa-apa borang yang serupa dan/atau apa-apa maklumat mengenai anda yang telah atau mungkin dikumpul, disimpan, digunakan dan diproses oleh ISI dari masa ke semasa dan termasuk data peribadi yang sensitif seperti data yang berkaitan dengan kesihatan, agama atau apa-apa kepercayaan yang serupa, atau kepercayaan lain yang serupa dan juga penyataan pendapat.

Pembekalan Data Peribadi anda adalah secara sukarela. Walau bagaimanapun jika anda tidak memberi Data Peribadi anda kepada ISI, ISI tidak akan dapat memproses Data Peribadi anda untuk tujuan-tujuan dan tujuan tambahan yang dinyatakan di bawah.
Sesetengah data yang diminta oleh kami adalah wajib yang mana anda mesti membekalkan kepada kami dan bersetuju dengan pemprosesan data yang wajib itu, kegagalan berbuat demikian akan menyebabkan kami tidak dapat melibatkan anda sebagai [affiliate] atau Agensi di bawah Program Affiliate Junction.

Sumber di mana Data peribadi boleh diperolehi

Selain daripada Data Peribadi yang anda berikan kepada ISI secara langsung, ISI kemungkinan memperolehi Data Peribadi anda daripada pelbagai sumber seperti:
• Borang permohonan, borang maklum balas, borang pendaftaran atau boring-borang lain;
• Apabila anda berinteraksi dan berkomunikasi dengan ISI melalui butir-butir hubungan kami;
• “Cookies” yang digunakan di laman web.

Tujuan Pemprosesan

ISI mungkin mengguna dan memproses Data Peribadi anda untuk aktiviti-aktiviti dan perniagaan ISI yang termasuk tanpa had berikut (“Tujuan tersebut”): –
• Untuk melaksanakan tanggungjawab ISI yang berkenaan dengan apa-apa kontrak yang dibuat dengan anda;
• Untuk memproses permohonan anda;
• Untuk menerbitkan di iklan, bahan promosi dan saluran komunikasi ISI termasuk media social kami;
• Untuk menyediakan anda dengan maklumat dan latihan berkaitan dengan produk-produk dan perkhidmatan kami;
• Untuk tujuan lain, secara terus atau tidak terus berkaitan dengan mana-mana di atas dan aktiviti-aktiviti ISI;
• [include all other purpose data is collected]

Secara umumnya, untuk:
• menjawab soalan-soalan, komen dan maklum balas daripada anda;
• berkomunikasi dengan anda untuk mana-mana tujuan yang disenaraikan dalam Notis ini;
• Untuk tujuan pentadbiran dalaman seperti audit, analisis data, rekod pangkalan data; dan
• Untuk ISI mematuhi obligasinya di bawah undang-undang;

Dan anda bersetuju dan membenarkan ISI menggunakan dan memproses Data Peribadi anda untuk Tujuan tersebut dan mengikut cara yang seperti yang dikenal pasti dalam Notis ini

Tujuan Pemasaran dan Promosi

ISI juga mungkin mengumpul dan memproses Data Peribadi anda untuk tujuan lain seperti (“Tujuan Tambahan“) : –
• Untuk menghantar peringatan, surat berita, pengemaskinian, mel, bahan promosi, hak istimewa, salam perayaan dari ISI, rakan-rakan kongsi, penaja atau pengiklan
• Untuk memberitahu anda dan menjemput anda untuk acara-acara atau aktiviti yang dianjurkan oleh ISI, rakan-rakan kongsi, penaja atau pengiklan
• Memproses pendaftaran anda untuk menyertai atau menghadiri acara atau aktiviti dan untuk berkomunikasi dengan anda mengenai kehadiran anda di acara atau aktiviti
• Untuk berkongsi Data Peribadi anda dengan rakan kongsi , pengiklan, syarikat acara atau penaja yang boleh berkomunikasi dengan anda untuk memasarkan produk , perkhidmatan, acara atau promosi mereka

Melalui pos, panggilan telefon, khidmat pesanan ringkas (SMS) , aplikasi-aplikasi, samada melalui serahan tangan dan/atau melalui e-mel.

Jika anda tidak bersetuju untuk membenarkan ISI memproses Data Peribadi anda untuk Tujuan Tambahan, sila memaklumkan kepada ISI menggunakan butir-butir hubungan yang dinyatakan di bawah.

Pemindahan Data Peribadi

Data Peribadi anda boleh dipindahkan untuk diproses dalam bidang kuasa lain selain Malaysia, kepada syarikat-syarikat di bawah ISI yang terletak di luar Malaysia dan/atau di mana “server” ISI terletak di luar Malaysia. Anda memahami dan bersetuju dengan pemindahan Data Peribadi ke luar Malaysia sebagaimana yang dinyatakan di dalam ini.

Pendedahan kepada Pihak Ketiga
Data Peribadi anda boleh dipindahkan atau didedahkan kepada pihak ketiga bagi Tujuan tersebut dan Tujuan Tambahan. Selanjutnya, ISI mungkin melibatkan syarikat-syarikat lain, pembekal perkhidmatan atau individu untuk melakukan fungsi-fungsi bagi pihaknya, dan seterusnya boleh memberi akses atau pendedahan Data Peribadi anda kepada pembekal perkhidmatan atau pihak ketiga. Pihak-pihak ketiga yang disebut dalam seksyen ini termasuk (tanpa had): –
• Pembekal perkhidmatan, termasuk teknologi maklumat (IT), pembekal perkhidmatan infrastruktur, perisian dan kerja kemajuan;
• Pelayan web dan pengurus (Web server hoster and manager), pengurus hubungan pelanggan, syarikat-syarikat pengurusan kandungan;
• Penasihat profesional dan juruaudit luar, penasihat undang-undang , penasihat kewangan dan perunding ;

Data Peribadi anda juga boleh didedahkan dalam aktiviti harian operasi perniagaan dan juga berkaitan dengan urus niaga korporat, seperti penjualan anak syarikat atau pembahagian, penggabungan, penyatuan, atau jualan aset, atau di dalam kemungkinan untuk penggulungan.

Akses & Pembetulan

Tertakluk kepada apa-apa pengecualian di bawah undang-undangyang terpakai, anda boleh meminta akses kepada dan/atau meminta pembetulan terhadap Data Peribadi anda dan/atau untuk menghadkan pemprosesan Data Peribadi anda dengan cara yang dinyatakan dalam Notis ini dan/atau membuat sebarang pertanyaan mengenai Data Peribadi anda dengan menghubungi: –

+60322421333 atau emel ke privacy@aj.my

Waktu Operasi:
Isnin ke Jumaat 10.00am – 7.00pm
Sabtu terakhir 10.00am – 1.30pm

ISI merizabkan haknya untuk mengenakan bayaran untuk akses Data Peribadi anda dalam jumlah yang dibenarkan di bawah undang-undang.

Berkenaan dengan hak anda untuk meminta untuk akses dan/atau permintaan untuk membetulkan Data Peribadi anda, ISI mempunyai hak untuk menolak permintaan tersebut berdasarkan sebab-sebab yang dibenarkan di bawah undang-undang, seperti di mana perbelanjaan dalam menyediakan akses kepada anda adalah tidak seimbang dengan risiko kepada anda atau privasi orang lain.

Jika anda tidak mahu untuk Data Peribadi yang akan dikumpul melalui “cookies” di laman web , anda boleh menyahaktifkan “cookies” dengan melaraskan tetapan pelayar internet anda untuk melumpuhkan, blok atau menyahaktifkan “cookies”, dengan memadamkan sejarah pelayaran anda dan membersihkan “cache” dari pelayar internet anda.

Pautan ke Laman Web Pihak Ketiga

Laman-laman web mungkin mengandungi pautan ke laman-laman web pihak ketiga. Sila ambil perhatian bahawa ISI tidak bertanggungjawab untuk pengumpulan, penggunaan dan/atau pendedahan Data Peribadi oleh pihak ketiga. Jika anda memberi Data Peribadi anda terus ke laman-laman web tersebut, dasar privasi dan syarat-syarat perkhidmatan di situ berkaitan dan ISI tidak bertanggungjawab untuk amalan pemprosesan atau dasar privasi laman-laman tersebut.

Maklumat peribadi individu-individu lain

Di mana anda telah menyediakan Data Peribadi yang berkaitan dengan individu-individu lain, anda mewakili dan menjamin bahawa anda diberi kuasa untuk memberi Data Peribadi mereka kepada ISI dan anda telah mendapatkan persetujuan mereka untuk Data Peribadi mereka diproses dan digunakan mengikut cara yang ditetapkan dalam Notis ini.

Obligasi untuk Menyediakan Data Peribadi

Kami mengakui bahawa anda mempunyai hak untuk menentukan Data Peribadi yang anda ingin berikan kepada kami. Walau bagaimanapun, sila ambil perhatian bahawa jika anda tidak memberi Data Peribadi anda atau menghadkan cara data itu diproses, ia berkemungkinan mengakibatkan kegagalan kami untuk memenuhi Tujuan tersebut dan Tujuan Tambahan sebagaimana yang dinyatakan di dalam Notis ini.

Kami percaya bahawa anda bersetuju dengan syarat-syarat di atas berkenaan dengan pemprosesan Data Peribadi anda oleh kami. Sekiranya anda tidak menghubungi kami dalam tempoh empat belas (14) hari dari Notis ini, kami akan menganggap bahawa anda telah memilih untuk masuk. Sila hubungi pasukan Perlindungan Data Peribadi kami jika anda ingin memilih untuk keluar. Dalam apa jua keadaan, anda boleh menghubungi pasukan kami sekiranya anda ingin mendapat penjelasan mengenai apa-apa syarat yang terkandung di dalam Notis ini, dasar polisi yang dikemaskini dan pindaan akan datang yang berkaitan dengan Notis ini.

Polisi ini boleh didapati di dalam bahasa Inggeris dan bahasa Melayu. Sekiranya berlaku percanggahan atau ketidakseragaman antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.

Have a Question?